Posljednjih deset godina Porina prepuno iznenađenja - sve veći broj prijava, nova imena i prvi Open Air

"Suze nam stale na put", "Tango", “Ako te pitaju”, "Zaljubila sam se", "Bezimeni"samo su neke od pjesama koje su posljednjih deset godina obilježile glazbenu nagradu Porin. A obilježile su ih i neke promjene. Više se, primjerice, ne dodjeljuju statue stranim izvođačima već samo domaćim (2014. su zadnji dodijeljeni Porini u inozemnim kategorijama). Osim toga, od prije nekoliko godina, Porin je otvoren svima za prijave tj. glazbena djela mogu prijaviti i autori, izvođači, novinari, glazbene institucije te svi zainteresirani građani, ne samo diskografske kuće. Jedna stvar se svakako ne mijenja i nije se promijenila ni ovih posljednjih deset godina Porina – izdanja i pjesme koje su pobjeđivale i danas su u vrhu najemitiranijih pjesama u domaćem radijskom eteru te ih publika itekako dobro zna.

Veliki Oliver Dragojević koji nas je na žalost prerano napustio, obilježio je živote na ovim prostorima, a samim time i nagradu Porin. 2014. godine odnio je pobjedu s albumom "Tišina mora" u kategoriji Albuma godine. A 2017. legendarni Oliver je ponovo dominirao Porinom, ovaj put zajedno s još jednom legendom – Gibonnijem. Njihov album “Familija” osvojio je najviše Porina te godine. U godinama koje su uslijedile, statue za album godine su odnosili i neki novi klinci. Mia Dimšić je 2018. u Splitu slavila s albumom "Život nije siv", a Vojko V je s albumom “Vojko” osvojio Porina godinu kasnije.

U trećem desetljeću Porina, bilo je i organizacijskih noviteta, doduše ne voljom Upravnog odbora i organizacijskog tima. Naime, uslijed pandemije, jedna od dodjela održana je isključivo kao televizijska emisija (a te godine, 2020., je jedno od iznenađenja bio i mladi J.R. August, odnosno Nikola Vranić, koji je imao najviše nominacija – čak njih pet, a osvojio je tri statue). Zbog istih je okolnosti godinu poslije – 2021., održan i prvi Open air Porin, što je također bio organizacijski izazov.

Bilo je zaista puno dobrih glazbenih trenutaka u trećem desetljeću Porina - Urban i njegova Četvorka dvaput su oduševili žiri u razmaku od dvije godine te su pjesmama "Iskra" i "Sama" pomeli konkurenciju u istoj kategoriji 2020. i 2022. godine. Massimo, Oliver Dragojević, Petar Grašo, Damir Urban, J.R. August i Matija Cvek samo su neki od naših pjevača koji su dobili kipić u kategoriji Najbolje muške vokalne izvedbe, a promjene generacija vidljive su i u kategoriji Najbolje ženske vokalne izvedbe. Od Radojke Šverko i Josipe Lisac pa preko Vanne i sve do Sare Renar te Bad Daughter. Ova kategorija pokazala je koliko snažnih i velikih žena domaća glazbena scena ima te koje od njih tek dolaze na velika vrata.

Rijeka, Split i Osijek gradovi su u kojima se održavala dodjela naše najprestižnije glazbene nagrade, a ove godine svoj veliki, 30. jubilej Porin slavi u Zagrebu. I to u petak, 28. travnja u event centru Boćarski dom u Zagrebu (Prisavlje 2) koji će se za ovu priliku transformirati u svečanu dvoranu nagrade Porin!

Glazbena nagrada Porin je izdržala test vremena i svih trideset godina ostala najrelevantnija glazbena nagrada u Hrvatskoj čiji glasači nagrađuju one najbolje iz svih žanrovskih i strukovnih kategorija u tekućoj godini. Ovu tvrdnju najbolje potkrepljuju brojke – zadnjih nekoliko godina broj prijava samo raste, što je evidentan pokazatelj interesa. Porinov kipić željen je na policama u domovima. Tako je 2020. godine bilo prijavljeno 112 albuma, 2021. njih čak 214, 2022. godine 260 prijavljenih albuma, a ove godine još 40 albuma više.

Kao i sve što traje toliko dugo i gdje su brojna imena ostavila svoj pečat što organizacijski, što kao glazbenici koji su svojim skladbama i izvedbama obilježili hrvatsku scenu, imala je svoje uspone i padove, bolje i lošije godine, ali sva imena koja su u svih ovih trideset godina iskočila kao najznačajnija, ispisala su ne samo hrvatsku glazbenu povijest, već i naše živote.